Foutmelding

Handelaren en indringers

Op vakantie naar Spanje met Sunweb

wijn en textiel voor Spaanse brons en zilver, maar werd al snel vastgesteld in kolonies aan de kust in Cádiz (die zij Gadir noemden), Huelva (Onuba), Málaga (Malaca) en Almuñécar (Ex of Sex). Rond 700 voor Chr. Introduceerden de kolonisten de ijzerproductie technologie in de onderste Guadalquivir vallei en in Spanje en kwamen in de ijzertijd. De Fenicische beïnvloede cultuur die ontwikkeld was, was zeer waarschijnlijk de legendarische Tartessos, mythes door latere Griekse, Romeinse en bijbelse schrijvers als een plaats van onvoorstelbare rijkdom. Niemand weet of Tartessos een stad, een staat of gewoon een gebied was. Sommige zijn van mening dat het handel in de buurt was van het moderne Huelva, anderen geloven dat het onder de moerassen dichtbij die monding van Río Guadalquivir kan liggen.
     In de 7e eeuw voor Christus bereikten de Griekse handelaren ook Spanje, tot oprichting van nederzettingen als hoofdzaak in de Middellandse Zee - de grootste was Emporion (Empúries, p 386) in Catalonië.
     Zoals ijzer, brachten de Feniciërs en de Grieken ook een aantal dingen mee die nu beschouwd worden als typisch Spaans - de olijfboom, de druiven en de ezel - samen met andere nuttige vaardigheden en items zoals het schrijven, munten, de pottenbakkersschijf en pluimvee.
     Rond dezelfde tijd als de Feniciërs ijzer-technologie naar het zuiden brachten, de Kelten (oorspronkelijk uit Centraal-Europa) brachten het - en bier maken - in het noorden toen ze de Pyreneeën overstoken. In tegenstelling tot de donkere-featured Iberiërs (de algemene naam gegeven aan de meeste inwoners van het schiereiland op dit moment), waren de Kelten eerlijk. De Kelten en de Iberiërs, die samengevoegd waren op de Meseta (hoogvlakte, de hoge plateau van Midden-Spanje) staan bekend als keltiberiërs. Kelten en keltiberiërs woonden meestal in omvangrijke heuvelfort steden genoemd castros.

The Carthaginians
Vanaf ongeveer de 6e eeuw voor Christus werden de Feniciërs en Grieken verdrongen van het westelijke Middelland door Carthago, een voormalige Fenicische kolonie in het moderne Tunesië dat een bloeiende nederzetting in Ibiza vaststelden.
     Carthago zagen natuurlijk niet met de volgende stijgende Middellandse macht, Rome, en na zijn nederlaag in de Eerste Punische Oorlog (264-241 v. Christus, vochten voor de controle van Sicilië), de Carthagers vielen het Iberisch Schiereiland in 237 v. Christus binnen. De Tweede Punische Oorlog (218-201 voor Christus) zag de Carthaagse generaal Hannibal in maart zijn olifanten over de Alpen sturen richting Rome, maar ook Romeinse legioenen brengen aan Spanje. Hannibal werd uiteindelijk geleid in Noord-Afrika in 202 v.Chr.

The Romans

De Romeinen heersten in Iberia voor 600 jaar, maar het duurde 200 jaar om een van de felste lokale stammen te onderwerpen. Door AD 50, heeft echter het grootste deel van Hispania (zoals de Romeinen het schiereiland genoemd) de Romeinse manier van leven aangenomen. De grote uitzonderingen waren de Basken, toch verslagen, waren nooit zo geromaniseerd als de rest.

De erfenis van Rome was enorm, en gaf het land een wegennet, aquaducten, tempels, theaters, amfitheaters en badhuizen, samen met de religie die nog steeds overheerst vandaag de dag, het christendom. De basis van de meeste talen nog even gesproken - Castiliaans, Catalaans, Galicisch en Portugees - zijn alle versies van de Latijnse gesproken volkstaal door de Romeinse legionairs en kolonisten, gefilterd door 2000 jaar taalkundige mutatie. Het waren ook de Romeinen die als eerste begonnen te snijden (voor hout, brandstof en wapens) van de uitgestrekte bossen die in hun tijd onder de helft van de meseta. Het Romeinse tijdperk zag ook de komst van de joden in Spanje die een grote rol spelen in het Spaanse leven voor meer dan 1000 jaar. In ruil daarvoor, gaf Hispania Rome goud, zilver, graan, wijn soldaten, emperiors (Trajanus, Hadrianus, Theodosius) en de literatuur van Seneca, Martial, Quintilianus en Lucan. Een ander opmerkelijk export was garum, een pittige saus afkomstig van vis en gebruikt als een smaakmaker. De boetes van Spanje's Romeinse ruïnes zijn op Empúries (p386), Italica (P730), Merida (p854), Tarragona (p421) en Segovia (P226).

De Pax Romana in Spanje begon te kraken toen twee Germaanse stammen, de Franken en de Alemannen, over de Pyreneeën veegden in de late 3de eeuw n.Chr, waardoor er een verwoesting ontstond. Toen de Hunnen uit Azië Oost-Europa raakten, een eeuw later, verplaatsten Germaanse volkeren zich naar het westen. Dit waren onder andere de Sueven en Vandalen, die het Iberisch schiereiland veroverden rond 410. 

The Visigoths

De Visigoten, een ander Germaans volk, plunderde Rome zelf in 410. Binnen een paar jaar, werden ze Romeinse bondgenoten,kregen verleend land in Zuid-Gallië (Frankrijk) en de bestreden, namens de keizer, de barbaarse indringers in Hispania. Toen de Visigoten buiten Gallië werden geduwd in de 6e eeuw door nog een ander Germaans volk, de Franken, vestigden zij zich op het Iberisch Schiereiland, en maakten Toledo hun kapitaal.
De regel van de ongeveer 200.000 langharige Visigoten, die een voorliefde hadden voor protserige sieraden, over de miljoenen van meer verfijnde Hispano-Romeinen was eerst onzeker en ondermijnd door onenigheid onder hun eigen adel. De Spaans-Romeinse edelen beheerden nog steeds het fiscale stelsel en hun bisschoppen waren de hoge figuren in de stedelijke centra. De banden tussen de Visigotische monarchie en de Hispano-Romeinen waren echter versterkt in 587 toen koning Reccared geconverteerd was naar het Romeinse christendom van Arian versie van de Visigoten '(die ontkende dat Christus gelijk was aan God). Op Cultureel gebied, hadden de Visigoten de neiging om Romeinse wegen te repliceren en hun blijvende impact op de Spaanse cultuur is beperkt tot bepaalde namen als Roderigo en Leovigildo, en een paar kerken in het noorden. Een op Baños de Cerrato (P245) in de buurt van Palencia, dateert uit 661 en is waarschijnlijk de oudste kerk in het land.

Uitgelicht

uitgaan, spanje, club

Uitgaan

Zin in een feestje? Spanje biedt ontelbare mogelijkheden om uit te gaan! Ontdek alle mogelijkheden.

Uitgaan in Torremolinos, Uitgaan in Barcelona, Uitgaan op Mallorca, Uitgaan in Blanes, Uitgaan in Salou, Uitgaan op Ibiza, Uitgaan in Lloret de Mar, Casino's, Clubs, Bars
strand, spanje, vakantie

Stranden

Voor zon zit je in Spanje goed. Nu nog het juiste strand kiezen.

Strand Tenerife, Strand Malaga, Strand Gran Canaria, Strand Mallorca, Strand Lloret de Mar, Strand Ibiza, Strand in Barcelona, Strand Valencia
costa, spanje, vakantie

Costa's

Spanje is bekend vanwege de zonovergoten costa's. Ontdek ze allemaal voor een geweldige vakantie.

Costa Tropical, Costa de la Luz, Costa del Maresme, Costa de Almería, Costa del Azahar, Costa Calida, Costa Brava, Costa Dorada, Costa Blanca, Costa del Sol
pretpark, spanje, vakantie

Amusement

Lekker ontspannen in een pretpark, bioscoop of tijdens een concert? Het kan allemaal in Spanje.

Pretparken in Madrid, Pretparken in Barcelona, Pretparken in Spanje
camino, santiago, spanje, pelgrim, vakantie

Bijzondere activiteiten

Wil je iets anders? Iets speciaals? Uitdagingen zijn er voldoende in Spanje.

De Vuelta bijwonen, Camino de Santiago de Compostela, Wedstrijd Barcelona en tickets voetbal kopen
park, guell, barcelona, stedentrip

Populaire stedentrips

De mogelijkheden voor een stedentrip in Spanje zijn eindeloos. Bekijk alle mogelijkheden.

Stedentrip San Sebastian, Stedentrip Sevilla, Stedentrip Cordoba, Stedentrip Madrid, Stedentrip Barcelona, Stedentrip Valencia
spanje, accomodatie

Accomodaties

Een geslaagde vakantie begint bij een geweldige accomodatie. Spanje heeft veel te bieden.

Appartementen, Resorts, Aparthotels, Hostels, Luxe vakantievilla's, Hotels, Campings, Vakantiehuizen, Bed en Breakfast
spanje, vakantie

Vakanties

Zon, zee, strand, sport, cultuur of winkelen. Er is een vakantie voor elk van deze opties.

Overwinteren, Last-minute, Vliegtickets, Goedkope vakantie, Groepsreizen, Busreizen, Kampeervakantie, Stedentrip, Autovakanties, Zonvakantie