Foutmelding

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in menu_set_active_trail() (regel 2404 van /home/spanje01/domains/spanjevakantiewinkel.nl/public_html/includes/menu.inc).

Bezienswaardigheden Mallorca

Op vakantie naar Spanje met Sunweb

traditionele, windmolen, mallorca, windmill

Mallorca ontdekken

Mallorca is een charmant eiland in de Spaanse Balearen regio. Het eiland is omgeven door de blauwe Middellandse Zee en heeft 560 kilometer aan prachtige kusten. Mallorca is het drukste vakantie eiland van Europa en heeft een oppervlakte van ongeveer honderd bij zeventig kilometer.

Met de prachtige natuur, het aantrekkelijke klimaat en fijne cultuur werkt Mallorca als een magneet voor toeristen over de hele wereld. Jaarlijks trekken maar liefst 10 miljoen mensen naar het eiland met haar verschillende steden en dorpjes. En iedereen komt er met een positief gevoel van terug.

Mallorca is natuurlijk vooral bekend van zon, zee en strand, maar heeft ook tal van bezienswaardigheden, met name in de mooie hoofdstad Palma en in dorpen als Deià, Artà en Valdemossa. Ook vind je veel mooie natuur op het eiland. De veelzijdigheid van Mallorca doet velen verbazen.

De hoofdstad van Mallorca, Palma de Mallorca, is een ware metropool met de grootste oude stadskern van Europa, vele bezienswaardigheden, uitgebreide winkelmogelijkheden en diverse musea en kunstgaleries. Wanneer je op Mallorca verblijft is een bezoek aan Palma de Mallorca een absolute must. Hoogtepunten van de stad zijn de oude stadskern met historische gebouwen, mooie binnenplaatsen en smalle steegjes. Het is er heerlijk vertoeven.

Een uitstapje dat je echt niet mag missen op dit prachtige eiland is de treinreis van Palma de Mallorca naar Sóller. De trein vertrekt vanaf het Plaça d’Espanya station in Palma voor een rit van 27 kilometer door de Sierra de Tramuntana en de vallei van Sóller.  Het is adembenemend.

De vallei van Sóller wordt ook wel het sinaasappeldal genoemd door de vele sinaasappelboomgaarden die er zijn, daarnaast zijn er ook veel citroenbomen. Er liggen ook veel wijn- en olijfboomgaarden in het gebied rond Sóller.

Al deze prachtige boomgaarden hebben bijgedragen aan de grote rijkdom die nog te zien is in het huidige Sóller. Als je uit de trein stapt in het station van Sóller, stap je in een 17e eeuws paleis en daarmee in een van de oudste stations van de wereld. Goed om eens even om je heen te kijken en deze oude pracht te bewonderen. En Mallorca heeft nog zo veel meer verassingen....

Bijzondere bezienswaardigheden

Centraal gelegen in Palma de Mallorca staat het absolute hoogepunt van de stad, de kathedraal La Seu. Cultuurliefhebbers of gelovigen moeten deze plek bezoeken. De bouw van de kathedraal is begonnen in de 13e eeuw en heeft 300 jaar geduurd. De kathedraal is gebouwd in een driehoekige constructie met een 19 meter breed en 44 meter hoog schip, waarvan het gewelf door 14 zuilen wordt ondersteund.

Naast het hoofdportaal die in 1601 werd afgerond heeft La Seu nog twee ingangen waarvan La Portal del Mirdor het mooiste is. Dit portaal is gedecoreerd door beeldhouwwerker Guillermo Sagrera met diverse geometrische figuren en bloemmotieven. Ook zeer de moeite waard zijn de notenhouten koorbanken en het neogotische orgel. Je kunt er gewoon naar binnen lopen.

Naast La Seu mag je zeker het Almudainapaleis niet missen. Het huidige paleis is het resultaat van restauraties en verbouwingen van het van oorsprong Moors kasteel uit 1281. Het gebouw heeft een vierkant uiterlijk en valt in het bijzonder op door haar prachtige façade en het terras met een geweldig uitzicht over de zee. Zeker een plek om te genieten en wat frisse zeelucht op te snuiven.

Dominant is de Homage toren bekroond met het beeld van de aartsengel Gabriel. Bijzondere elementen van het gebouw zijn de Patio del Rey, de gotische kapel van Sante Anna, de Troonkamer, de Koninginnepatio en de Arabische baden. Opvallend in de aankleding zijn de wandtapijten en het meubilair uit verschillende eeuwen.

Openingstijden van het Almudainapaleis zijn maandag tot en met vrijdag van 10.00 tot 13.15 en van 16.00 tot 17.15  van oktober tot maart en van 10.00 tot 17.45 van april tot september. Zaterdag is het paleis op van 10.00 tot 13.15. Zondag gesloten. Het leuk is dat er voor EU-burgers op woensdag graits entree is. Dus neem je paspoort mee.

Mallorca heeft een aantal geweldige grotten waarvan er maar een paar toegankelijk zijn voor het publiek. Dit zijn de Coves del Drac, Coves del Hams en de Coves d’Artà. De Coves del Drac, de drakengrotten, danken hun naam aan de verhalen van vroeger dat er in de grotten draken, duivels en monsters leefden. De grotten werden vreemd genoeg wel gebruikt als toevluchtsoord tijdens oorlogen. Romeinen, Moren en ook de plaatselijke bevolking hebben zich in de grotten schuilgehouden.

Heel bijzonder in de Coves del Drac is het onderaards meer. Het is 177 meter lang en 33 meter breed. Tijdens een trip in de grotten vindt op het meer een klassiek concert plaats waarna een boottocht gemaakt kan worden.

Ook de Coves del Hams zijn te bezoeken, ook hier is een onderaards meer waarop muzikanten in boten voor een aparte sfeer zorgen.

De grootste grotten van Mallorca zijn de Coves d’Artà. In deze grotten zijn vele stalagmieten en stalactieten te vinden. Om de bijzondere vormen ervan te kunnen zien, worden ze goed belicht. Rondleidingen van 25 tot 40 minuten brengen je langs de mooiste plekken in de grotten. Dit is echt geweldig om met kinderen te doen.

Architectuur

De stad Pollença ademt historie uit met haar kronkelende, hellende straatjes en huizen met Arabische dakpannen. Bezienswaardigheden in de stad zijn de Nostra Senyora del Roser kerk en de Santa Maria de los Angeles parochiekerk. Dit mag je niet missen als je architectuur kunt waarderen.

Waar Pollença vooral bekend om is, is de kruisweg die naar de top van de Calvari leidt. De kruisweg begint bij het stadhuis en telt 365 treden die je langs de kruiswegstatjes leiden. Op de top de van de heuvel staat de El Calvarikapel met binnen het gotisch kruis van Christus. Het Mariabeeld aan de voet het kruis is een object van verering. Op Goede Vrijdag trekt Pollença veel toeristen, maar ook Mallorcanen die de processie willen bijwonen. Dan is het er misschien iets te druk.

In het noordoosten van Mallorca liggen de plaatsen Artà en Capdepera. Beide steden werden van oudsher beschermd tegen aanvallen van buitenaf door vestingwerken, die nu jaarlijks vele toeristen trekken.

Artà werd gebouwd op een Arabische vesting. De stad wordt gedomineerd door de versterkte parochiekerk en meer nog door de met vestingmuren en wachttorens omringde Sant Salvador. Je vindt hier een kapel die vanaf de Transfiguració del Senyor parochiekerk te bereiken is door  180 traptreden, die als het ware een kruisweg vormen.

In de kapel bevindt zich een beeld van een zittende Maria met Jezus op haar schoot. Dit is één van de oudste beelden van Mallorca dat nog gebruikt wordt als object van verering. Vanaf Sant Salvador heb je een geweldig uitzicht over de mooie, heuvelachtige omgeving met in de verte de Middellandse Zee.

Niet alleen de kerken in Artà werden beschermd tegen aanvallen van buitenaf, ook gewone woningen in de plaats zijn versterkt met massieve muren. Een wandeling door het oude gedeelte van de stad is dan ook zeer de moeite waard.

Net als Artà wordt Capdepera gekenmerkt door een vestingwerk, de burcht van Capdepera, die in de 14de eeuw gebouwd werd. De burcht ligt boven het huidige Capdepera. Het oudste gebouw is de Miquel Nunis toren.

Binnen de vestingmuren bevonden zich in de 16de eeuw 125 woonhuizen. Na de 18de eeuw verlieten de mensen langzaam de vesting, omdat bescherming niet langer nodig was. De vesting raakte in verval en kwam pas in 1983 in gemeentelijk bezit waarna begonnen werd met de restauratie.

Eén van de weinige bewaard gebleven gebouwen is het Casa del Gobernor, oftewel het huis van de gouverneur. Een ander gebouw dat nog dateert uit de oorspronkelijke tijd is de kerk van San Juan. In deze kerk vind je een 14de eeuws figuur van Christus en een gotisch beeld van de Verge de l’Esperança, de beschermheilige van de stad. Zonder enige twijfel de moeite waard om te bezoeken.

Musea en kunst

Het Ca’n Prunera museum in Sóller is gevestigd in wat eens het familiehuis was van de familie Magraner. Het gebouw en de inrichting ademen nog steeds de sfeer uit van hun originele waardigheid.

In dit museum vind je een collectie schilderijen van jugendstil/modernistische kunstenaars als Picasso, Miró, Munch Matisse, Keger en Chillida. Maar de meest aandacht van de collectie ligt op kunstenaars van de Balearen zelf. En dat is wel speciaal te noemen, want je iet er niet allerdaagse kunst.

Er zijn ook tijdelijke tenstoonstellingen en een kunstbibliotheek met onder andere boeken die geillustreerd zijn door Miró. Het adres van Adres Ca’n Prunera  is Carrer de sa Lluna 90, openingstijden zijn van dinsdag tot en met zondag van10.30 tot 18.30, maandag gesloten. Entree is  euro en voor gepensioneerden slechts 3 euro.

Na Ca’n Prunera is een bezoek aan Museu Diocesa in Palma de Mallorca de moeite waard. Het is een klein museum met religieuze en historische voorwerpen gehuisvest in een vleugel van het voormalige bisschoppelijk paleis achter de kathedraal. Er zijn bijbelse schilderijen, kansels, gebedenboeken en tapijten. Er is ook een collectie keramiek die vijf eeuwen beslaat. Vergeet niet het portret van Sant Jordi te wonderen met een middeleeuws Palma op de achtergrond. De openingstijden zijn van 10.00 tot 14.00 en op zondag zijn ze gesloten. De entreekosten wisselen maar zijn zeer beperkt.

Heb je nog geen genoeg van de vesrchillende musea bezoek dan ook het Museo Can Morey de Santmarti in Palma. Het heeft een mooie collectie van werken van Salvador Dali. Schetsen en schilderingen van deze Catalaanse surrealistische meester hangen in een huis aan het eind van het Parc de la Mar aan de Carrer de la Portella. De openingstijden zijn dagelijks van 09.30 tot 20.30. De entreekosten zijn slechts 7 euro en voor kinderen 5 euro.

Entertainment en winkelen

Winkelen kun je goed in Palma de Mallorca maar ook ook in veel andere plaatsen. Ook worden er op veel plaatsen wekelijkse markten gehouden. De bekendste winkelstraten in Palma zijn de Carrer Sant Miguel en Passeig d’es Bron, chique modezaken vind je op de Avenida Jaume III. Ook in het warenhuis El Corte Ingles en het winkelcentrum Porto Pi is het goed winkelen.

De wekelijkse markt van Inca is op donderdag en bestaat al 700 jaar en er wordt van alles verkocht. De markt is maar een dag maar in Inca is veel leerindustrie en in de leerfabrieken kun je allerlei lederwaren vaak tegen lage prijzen kopen. Dus ben je opzoek naar een mooie tas of riem. Dit is de plek waar je moet zijn. Andere bekende markten zijn in Sineu en Andratx op woensdagen.

Voor ontspanning zijn er volop discotheken op Mallorca, deze zijn vooral te vinden in Palma, Magaluf en El Arenal. In Palma zijn op de Passeig Maritim de exclusieve discotheken Tito’s en Abraxas te vinden. Dus heb je geld te veel en wil je feesten in een vette club, dan is dit de plek. In Magaluf vind je BCM, waarvan gezegd wordt dat het de beste club van het eiland is. In ieder geval zorgen internationaal bekende DJ’s hier voor ontspanning. 

Net buiten Magaluf ligt het Casino Mallorca, waar je je geluk kunt beproefen aan de roulettetafel of achter één van de speelautomaten. Ook kun je natuurlijk kiezen voor een avondje poker of blackjack. Het casino ligt aan Porto Pi Centro. Het casino is iedere dag open behalve op kerstavond. De slotmachines zijn vanaf 10:00 tot 5:00 te gebruiken. Restaurants, Café en gokkamers zijn pas open vanaf 16:00.

Natuur en sport

Zijn casino's niets voor je en heb je zin om te wandelen op Mallorca volg dan een van de uitgezette tochten door het Tramuntanagebergte. Voor wandelaars de plek om echt te genieten.

Een bekende wandeltocht loopt door de Torrent de Passeig kloof naar Sa Calobra, op enkele plaatsen moet wel wat klimwerk gedaan worden, dus bereid je goed voor en ga niet alleen. Bij het informatiecentrum in Lluc kun je informatie opvragen. Ook langs de kust is het goed wandelen. Een mooie route is van Port de Soller naar Punt Grossa of van Ses Salines naar Es Carbo.

Ten zuiden van de plaats Alcúdia tussen de kust en de plaatsen Muro en Sa Pobla ligt het Parc Natural de S’Albufera. Dit is een 1.700 hectare groot moerasgebied waar 200 verschillende vogelsoorten leven, waaronder slobeenden, flamingo’s, aalscholvers en zeearenden. In het park zijn observatiehutten gebouwd van waaruit de vogels te spotten zijn.

In het water leven 29 verschillende vissoorten waaronder de paling. Vroeger werd hier vaak op gevist maar tegenwoordig waagt zich nog maar een enkeling hieraan. Paling wordt vooral gegeten tijdens het Festa de Sant Antoni in januari, dat overigens ook de moeite waard is om te bezoeken.

Bootexcursies staan hoog op het lijstje van ontspanningsmogelijkheden op Mallorca. Dit moet je er zeker doen. Vanuit veel badplaatsen is het mogelijk een keuze te maken uit verschillende bootexcursies.

Te denken valt daarbij aan een 'glass bottom' excursie om het onderwaterleven vanuit de boot te bekijken. Deze excursies kunnen doorgaans vanav mei tot em met oktober gemaakt worden. De kosten voor volwassenen zijn 17 euro en voor kinderen 9 euro. Je kunt een trip boeken bij Submarine Vision.

Verder kun je een leuke zeiltocht maken langs de kust waarbij je de mooiste baaien van het eiland bezoekt. Een spannende catamarantocht is ook nooit weg met een BBQ aan boord. Je kunt informatie hierover opvragen bij de verschillende toeristenbureau's of in je hotel.

Gerelateerde artikelen

auto, huren, mallorca, spanje
Auto huren Mallorca Aangezien de meeste toeristen met het vliegtuig aankomen op Mallorca worden er vanaf het vliegveld...
strand, mallorca
Strand Mallorca Stranden ontdekken Mallorca is een van de drie eilanden van de Balearengroep gelegen ten oosten van...
mallorca, strand
Mallorca Het eiland en haar historie Mallorca is het grootste eiland van de Balearengroep. De oppervlakte...
uitgaan, mallorca, clubs
Uitgaan op Mallorca Nachtleven Het eiland Mallorca in de Balearen wordt steeds bekender als het gaat om uitgaan....
airport, mallorca, spanje
Mallorca Airport Mallorca Airport, ook wel Palma Mallorca Airport genoemd (PMI), is het op drie na grootste...

Uitgelicht

uitgaan, spanje, club

Uitgaan

Zin in een feestje? Spanje biedt ontelbare mogelijkheden om uit te gaan! Ontdek alle mogelijkheden.

Uitgaan in Torremolinos, Uitgaan in Barcelona, Uitgaan op Mallorca, Uitgaan in Blanes, Uitgaan in Salou, Uitgaan op Ibiza, Uitgaan in Lloret de Mar, Casino's, Clubs, Bars
strand, spanje, vakantie

Stranden

Voor zon zit je in Spanje goed. Nu nog het juiste strand kiezen.

Strand Tenerife, Strand Malaga, Strand Gran Canaria, Strand Mallorca, Strand Lloret de Mar, Strand Ibiza, Strand in Barcelona, Strand Valencia
costa, spanje, vakantie

Costa's

Spanje is bekend vanwege de zonovergoten costa's. Ontdek ze allemaal voor een geweldige vakantie.

Costa Tropical, Costa de la Luz, Costa del Maresme, Costa de Almería, Costa del Azahar, Costa Calida, Costa Brava, Costa Dorada, Costa Blanca, Costa del Sol
pretpark, spanje, vakantie

Amusement

Lekker ontspannen in een pretpark, bioscoop of tijdens een concert? Het kan allemaal in Spanje.

Pretparken in Madrid, Pretparken in Barcelona, Pretparken in Spanje
camino, santiago, spanje, pelgrim, vakantie

Bijzondere activiteiten

Wil je iets anders? Iets speciaals? Uitdagingen zijn er voldoende in Spanje.

De Vuelta bijwonen, Camino de Santiago de Compostela, Wedstrijd Barcelona en tickets voetbal kopen
park, guell, barcelona, stedentrip

Populaire stedentrips

De mogelijkheden voor een stedentrip in Spanje zijn eindeloos. Bekijk alle mogelijkheden.

Stedentrip San Sebastian, Stedentrip Sevilla, Stedentrip Cordoba, Stedentrip Madrid, Stedentrip Barcelona, Stedentrip Valencia
spanje, accomodatie

Accomodaties

Een geslaagde vakantie begint bij een geweldige accomodatie. Spanje heeft veel te bieden.

Appartementen, Resorts, Aparthotels, Hostels, Luxe vakantievilla's, Hotels, Campings, Vakantiehuizen, Bed en Breakfast
spanje, vakantie

Vakanties

Zon, zee, strand, sport, cultuur of winkelen. Er is een vakantie voor elk van deze opties.

Overwinteren, Last-minute, Vliegtickets, Goedkope vakantie, Groepsreizen, Busreizen, Kampeervakantie, Stedentrip, Autovakanties, Zonvakantie