Foutmelding

Bezienswaardigheden Cordoba

Op vakantie naar Spanje met Sunweb

kathedraal, cordoba

Córdoba ontdekken

Het hedendaagse Córdoba is niet één van de grootste steden van Spanje, maar Córdoba was wel ooit één van de belangrijkste steden van de wereld. In de 10e eeuw was het de op één na grootste stad ter wereld, met een voor die tijd ongekend hoog inwonertal van 500.000. Córdoba was de hoofdstad van het middeleeuwse Kalifaat van Córdoba.

Uit die glorietijd zijn talrijke monumenten overgebleven, waarvan de Mezquita het beroemdste voorbeeld is. Sinds 1984 staat het historisch centrum van de stad als een geheel dan ook op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

De stad is de geboorteplaats van historische filosofen als Seneca, Averroes en Maimonides, en ook van de wereldberoemde sombrero. In culinaire kringen staat Córdoba bekend om het gerecht ‘Rabo de Toro’, oftewel de bekende stoofpot van stierenstaart en verschillende andere ingrediënten.

Córdoba is ook zeer bekend en geliefd vanwege de vele patio's. Eenmaal per jaar worden de mooiste patio's opengesteld voor het publiek tijdens het patiofestival. Dit evenement vindt elk jaar plaats in mei en trekt altijd veel bezoekers.

En wat dacht je van de flamenco. De dans van Andalusië zie je ook in Córdoba terug. Dagelijkse flamencoshows, flamencofestivals, winkels met flamencojurken, guitaren, schoenen, muziek en flamenco in de bars en in de clubs. Voor een echte topbeleving bezoek El Cardenal aan de Calle Torijos waar je op warme zomeravonden de flamenco kunt zien op de binnenplaats. Eind mei is er veel flamenco tijdens het Feria de Córdoba.

Als de zon langzaam onder gaat in Córdoba is het tijd om de oude tavernes en tapasbar in de smalle straten met een bezoek te vereren. De stad is beroemd om de voortreffelijkheid van zijn lokale wijnen, de kwaliteit van de traditionele Andalusische keuken en haar gastvrijheid.

In het gebied rond de moskee, in het historische hart van de stad, is de beste plek om een avondje tapas bars te beginnen. Hier vind je bars en restaurants met mooie hofjes met koele groene oases in de hete zomer.Veel oude Andalusische huizen zijn omgetoverd in tavernes gespecialiseerd in tapas, sommige zijn virtuele musea, vol met overblijfselen van het verleden. Cordoba is werkelijk een prachtige stad.

Bijzondere bezienswaardigheden

De beste  manier om de Córdoba  te ontdekken is met een kaart als handleiding een wandeling te maken door het historisch centrum. Wil je deskundige begeleiding? Boek dan een rondleiding met gids, zo weet je zeker dat je alle belangrijke bezienswaardigheden zult bezoeken en een gedetailleerde uitleg zult krijgen over de historie van de stad en haar monumenten.

De Mezquita van Córdoba is ongetwijfeld een van de mooiste gebouwen uit de Moorse tijd. Het gebouw is zo’n 1.200 jaar oud, de 850 rood-wit gestreepte zuilen zijn geïnspireerd op palmbomen en doen een sfeer ontstaan uit 1001 nacht. Het bouwwerk vertoont sporen van Moorse, Romeinse, Byzantijnse, Syrische, Perzische en Gotische elementen.

Van oorsprong was de Mezquita een moskee maar werd tijdens het regiem van Karel V gedeeltelijk omgebouwd tot kathedraal. Buiten bevindt zich de toegangspoort Puerta del Peridón met de voormalige minaret. Voor de Mezquita ligt het plein Patio de los Naranjos, genoemd naar de vele sinasappelbomen die de bezoekers in de zomer verkoeling brengen. De entree bedraagt 8 euro en de openingstijden zijn van maandag t/m zaterdag 10.00 tot 17.00 en zondag 14.00 tot 17.30.

Het Plaza de Colón is een schitterend park gelegen vlakbij het nieuwe centrum. Hier kun je even uitrusten in de schaduw van de hoge palmbomen. Veel locals brengen hier hun siësta door, dus waarom jij ook niet op het heetst van de dag. Op de bankjes zitten de oude heren van Córdoba een krantje te lezen. Naast het groene schoon staat er een grote fontein op Plaza de Colón. Een heerlijke plek om te vertoeven.

Het Joodse kwartier, de Juderia, bestaat uit een kluwen van smalle maar sfeervolle straatjes. In het hart van deze wijk ligt de synagoge, een van de enige drie originele die zijn overgebleven in Spanje. De synagoge werd in 1315 gebouwd en in de 16e eeuw werd hij verbouwd tot een kerk. Pas in de 19e eeuw werd hij weer in zijn oorspronkelijke staat hersteld.

Wil je de historische stad op je gemak vanaf het water bekijken, boek dan een boottoer over de Guadalquivir rivier. De boot vaart langs de Toro de Oro, de Maestranza arena, de Triana, Alamillo en Barqueta bruggen, het San Telmo paleis, de Giralda toren en het Opera huis.

De boot heeft een Engelstalige gids aan boord en heeft een volledige bar- en snackservice. Na de boottoer neemt de gids je mee voor een wandeling naar de stierenarena en de wijk Triana.

Even buiten Córdoba liggen de restanten van de oude islamitische stad Medina Azahara. De stad werd gebouwd in de 10e eeuw in opdracht van een kalief die met het bouwen ervan zijn macht aan de wereld wilde tonen. De stad had drie niveaus, op het hoogste niveau woonde de monarch. In de 11e eeuw werd de stad weer van de kaart geveegd tijdens een aanval. Aan het begin van de 20e eeuw is men begonnen met het opgraven van de overblijfselen. De stad is een bezoek meer dan waard. Het beste boek je een trip via de toeristeninformatie. Toegang is gratis en de openingstijden zijn van dinsdag t/m zaterdag 10.00 – 20.30, zondag 10.00 – 14.00 en op maandag gesloten.

Architectuur

Het Alcázar de Los Reyes Cristianos, het paleis van de vorsten, werd gebruikt als bescherming en verblijfplaats van verschillende koningen. Het paleis stamt uit de 14e eeuw en is gebouwd in Mujedar stijl, een mix van islamitische en christelijke stijlen.  De bekendste koningen die hier verbleven waren Isabelle en Ferdinand, die hier ook Columbus hebben ontmoet. Het is geweldig om deze culturele plek te bezoeken.

Momenteel is het bouwwerk een museum en er worden vooral indrukwekkende Romeinse mozaïeken tentoongesteld. Rondom het paleis liggen prachtige tuinen vol met bloemen, planten, fruitbomen, vijvers en fonteinen. Ideaal voor een heerlijke wandeling of even chillen.

In de tuinen worden regelmatig evenementen gehouden. De entree is 4 euro en de toegang is gratis voor 65 plussers en op woensdag voor iedereen. Openingstijden zijn vanaf mei t/m september van dinsdag t/m zaterdag  08.30 – 14.30 en 18.00 – 20.00, zondag 10.00 – 14.00.  Van oktober tot mei zijn de openingstijden dinsdag t/m zaterdag 10.00 14.00 en 16.30 tot 18.30, zondag 09.30 -14.30.

De Torre de la Calahorra, letterlijk vertaald 'de eenzame toren', staat aan het einde van de Romeinse brug Puente Romano. In de 14e eeuw werd deze toren gebouwd als bescherming tegen invallen. In de 18e eeuw diende de toren als gevangenis en in de 19e eeuw als meisjesschool. Tegenwoordig is er een museum waar je kunt zien hoe men in de 10e eeuw in Córdoba leefde. Je hebt ook toegang tot het dak van de toren. Vanaf daar heb je een mooi uitzicht op de Mezquita. Entree is slechts  4,50 euro en voor kinderen is het gratis. De openingstijden zijn vanaf mei t/m september van 10.00 – 14.00 en 16.30 – 20.30. Vanaf oktober t/m april is de Torre de la Calahorra open van 10.00 –18.00.

Musea en kunst

Het Palacio de Viana is een paleis met twaalf patio's en een grote tuin. Het paleis is gedeeltelijk omgetoverd als museum. Hier kun je zien hoe de aristocratie leefde in voeger tijden. Het huis is stijlvol ingericht en het is erg leuk om te bezichtigen.

Ook de patio's en de tuin zijn een bezoek waard. De patio’s zijn een lust voor het oog met hun palmbomen, cypressen, sinasappelbomen en bloemen. Je kunt er voor kiezen om enkel de tuinen te bezoeken. De toegangsprijs is 6 euro en alleen de tuinen bezoeken kost 3 euro. De openingstijden in de zomermaanden zijn dinsdag - zondag: 09.00 - 15.00 uur.  Je kunt Palacio de VIana vinden aan het Plaza don Gome 2.

In het huis van de Bulls, een Renaissancegebouw op Plaza de Maimonides is het Stierenvechten Museum gevestigd. Je vindt hier foto’s van oude stierenvechters en hun kleding, zoals Manolete eb El Cordobes. Er is een replica van het mausoleum Manolete en de opgezette stierenkop Islroz die hem doodde. Manolete is in 1947 in zijn geboortestad Córdoba begraven. Openingtijden van dit geweldige museum zijn in de zomermaanden van 09.30 – 15.30 en 17.00 – 20.00. In de winter van 09.30 – 13.30 en 16.00 – 19.00.

Een nieuw museum is het Museum der Schone Kunsten in het 15e eeuwse bischoppelijk paleis. Je vindt er schilderijen uit de middeleeuwen van kunstenaars uit Córdoba.

In hetzelfde gebouw bevind zich ook het Julio Romero de Torres Museum. Deze kunstenaar leefde van 1874 tot 1930. In vier kamers is een tentoonstelling ingericht over zijn leven en werk. Veel van zijn schilderingen bevatten naaktposes dus laat de kinderen buiten. Het museum is gevestigd aan de Plaza del Potro. De openingstijden zijn dinsdag 15.00 – 20.00, woensdag t/m zaterdag 09.00 tot 20.00, zondag 09.00 – 15.00 en op maandag gesloten. Entree is slechts 1euro maar voor Euroburgers gratis.

Het Casa Museo Arte Sobre Piel vlakbij de Mezquita is het leermusuem van de stad. Dit museum geeft je een overzicht van creatieve leerbewerking, de Corobanes. Het grootste deel van de tentoonstelling is opgedragen aan Ramon Garcia Romero, een meester in deze kunst en redder van het beroep.

Naast veel van zijn werk is er een collectie gereedschap wat bij dit vak wordt gebruikt. De tentoonstelling is uniek in de wereld, dus mis het niet. Je kunt het museum vinden aan Plaza Agrupación 2. Openingstijden zijn van dinsdag t/m zondag: 10.00 – 13.30 en 15.30 tot 19.00. Op maandag is het museum gesloten. Het is een leuke plek om kinderen mee naartoe te nemen.

Entertainment en winkelen

Leuk winkelen kun je op de Plaza de las Tendillas en de straten er om heen, de Calle Jose Cruz en Conde de Gondomar. Dit gebied ligt op 10 minuten lopen van de Mezquita. Er zijn grote moderne winkels te vinden als El Cortes Inglés en Zara en verder heel veel leuke boetieks, waaronder veel schoenenwinkels.

Aan de Avenida del Gran Capitán zijn veel winkels gevestigd. Alle grote merken als Mango en Sephora zijn er te vinden maar ook het warenhuis El Corte Inglés. Er zijn leuke terrassen, een aantal prima tapasbars en het geheel wordt opgefleurd door een grote fontein.

Het Plaza de la Corredera is een bijzonder plein, omdat het enige gesloten plein van Andalusië is. Het is geheel omsloten door de gebouwen eromheen. Het plein is de ontmoetingsplek voor de lokale bevolking, maar ook veel toeristen strijken er neer op een van de gezellige terrassen. De liefhebbers van antiek komen er zeker aan hun trekken want rond het plein zijn veel  antiekwinkels. In het voormalig gemeentehuis is een overdekte dagelijkse markt. Ook is Plaza de la Corredera is vaak het decor van evenementen.

Het Plaza de las Tendillas ligt centraal in Córdoba en verbindt de belangrijkste wijken met elkaar. Het plein werd vanaf 1908 gebouwd. Statige huizen omsluiten het plein. Vooral het Suizo hotel is het bewonderen waard. Op het plein kun je lekker op een terrasje zitten of op een bankje in de schaduw. Ook in het kleine straatje Victoriana Rivera dat vanaf de Plaza loopt zijn een aantal leuke terrassen te vinden.

Natuur en sport

De Sotos de la Albolafia is een beschermd gebied in de Guadalquivir tussen de Romeinse brug en de San Rafael brug. Dit gebied is tot nationaal monument verklaard door de autonome Andalusische regering. Het gebied huisvest een groot aantal vogels en is een belangrijke rustplaats voor trekvogels. Ideaal om er wat te wandelen en vogels te spotten.

Córdoba is niet alleen een stad voor kunst en cultuur, ook voor sportliefhebbers is er genoeg te doen. Er zijn golfbanen, je kunt gaan paardrijden, vissen, fietsen en wandelen in de omgeving of zelfs bergen beklimmen.

Gerelateerde artikelen

cordoba, spanje, Mezquita
Cordoba De stad en haar historie Córdoba ligt in het zuiden van Spanje op 120 meter boven zeeniveau aan de...
stedentrip, cordoba, brug
Stedentrip Cordoba Cordoba Córdoba ligt in Andalusië in het zuiden van Spanje, aan de rivier de Guadalquivir. De stad...

Uitgelicht

uitgaan, spanje, club

Uitgaan

Zin in een feestje? Spanje biedt ontelbare mogelijkheden om uit te gaan! Ontdek alle mogelijkheden.

Uitgaan in Torremolinos, Uitgaan in Barcelona, Uitgaan op Mallorca, Uitgaan in Blanes, Uitgaan in Salou, Uitgaan op Ibiza, Uitgaan in Lloret de Mar, Casino's, Clubs, Bars
strand, spanje, vakantie

Stranden

Voor zon zit je in Spanje goed. Nu nog het juiste strand kiezen.

Strand Tenerife, Strand Malaga, Strand Gran Canaria, Strand Mallorca, Strand Lloret de Mar, Strand Ibiza, Strand in Barcelona, Strand Valencia
costa, spanje, vakantie

Costa's

Spanje is bekend vanwege de zonovergoten costa's. Ontdek ze allemaal voor een geweldige vakantie.

Costa Tropical, Costa de la Luz, Costa del Maresme, Costa de Almería, Costa del Azahar, Costa Calida, Costa Brava, Costa Dorada, Costa Blanca, Costa del Sol
pretpark, spanje, vakantie

Amusement

Lekker ontspannen in een pretpark, bioscoop of tijdens een concert? Het kan allemaal in Spanje.

Pretparken in Madrid, Pretparken in Barcelona, Pretparken in Spanje
camino, santiago, spanje, pelgrim, vakantie

Bijzondere activiteiten

Wil je iets anders? Iets speciaals? Uitdagingen zijn er voldoende in Spanje.

De Vuelta bijwonen, Camino de Santiago de Compostela, Wedstrijd Barcelona en tickets voetbal kopen
park, guell, barcelona, stedentrip

Populaire stedentrips

De mogelijkheden voor een stedentrip in Spanje zijn eindeloos. Bekijk alle mogelijkheden.

Stedentrip San Sebastian, Stedentrip Sevilla, Stedentrip Cordoba, Stedentrip Madrid, Stedentrip Barcelona, Stedentrip Valencia
spanje, accomodatie

Accomodaties

Een geslaagde vakantie begint bij een geweldige accomodatie. Spanje heeft veel te bieden.

Appartementen, Resorts, Aparthotels, Hostels, Luxe vakantievilla's, Hotels, Campings, Vakantiehuizen, Bed en Breakfast
spanje, vakantie

Vakanties

Zon, zee, strand, sport, cultuur of winkelen. Er is een vakantie voor elk van deze opties.

Overwinteren, Last-minute, Vliegtickets, Goedkope vakantie, Groepsreizen, Busreizen, Kampeervakantie, Stedentrip, Autovakanties, Zonvakantie